Συμμετοχή του Υφυπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Βλάση στο Συνέδριο Future4VET
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Σχεδιάζοντας την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) με γνώμονα την αγορά εργασίας» του έργου Future4VET, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο υπογραφής της Κοινής Δήλωσης Προθέσεων, μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριοτην Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Εθνική Πινακοθήκη. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου Future4VET, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με το σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αλλά και οι δυνατότητες ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, στην ομιλία του, εξήρε τη σημασία του έργου Future4VET και τη στρατηγική κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξέλιξη και ενδυνάμωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αναφέροντας:«Το έργο Future4VET έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα και έχει θέσει στέρεες βάσεις για εμπέδωση της συνεργασίας μας για την ποιοτική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία έχει σημαντική παράδοση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση με έμφαση στη μάθηση στο χώρο εργασίας (δυικό σύστημα), αλλά και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τη μεταρρύθμιση στο πεδίο της ΕΕΚ & ΔΒΜ έχει θέσει ως στόχο α) την άρση των στερεότυπων, β) την σύνδεση της ΕΕΚ με την αγορά εργασίας, γ) την προώθηση των τεχνικών & οριζόντιων προσόντων για την ενίσχυση της απασχόλησης, δ) την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, και ε) τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.Η δέσμευσή μας για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας είναι ισχυρή, και οι μέχρι τώρα ενέργειες που επιτελέστηκαν με τη συνεργασία των δύο μερών αποτελούν σημαντικές ενδείξεις ότι οι μελλοντικές μας συνεργασίες θα είναι εξίσου επιτυχείς.».
Συνακολούθως στην ενότητα «Προκλήσεις και στρατηγικές επιτυχίας στην ΕΕΚ σε συστημικό και περιφερειακό επίπεδο» του Συνεδρίου, η Γενική Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κα Όλγα Καφετζοπούλου ανέφερε ότι «Η νέα διακυβέρνηση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση σε εθνικό περιφερειακό και επιστημονικό επίπεδο λειτουργεί αποτελεσματικά από το 2021.». Ακόμα, πρόσθεσε ότι «Για το επόμενο διάστημα προτεραιότητα θα δοθεί στην αποτελεσματικότητα των Σ.Σ.Π.Α.Ε. για την τεκμηρίωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας, την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας και την ανάδειξη της σημασίας της επιχειρηματικότητας. Μέσω της διμερούς συμφωνίας με τη Γερμανία αναδείχθηκαν καλές πρακτικές κι επιτεύχθηκε μεταφορά τεχνογνωσίας στην ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο πεδίο της Ε.Ε.Κ.».
Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο συνέδριο ανέδειξε τη σημασία της ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης ως μείζον εργαλείο κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου στη συνεχώς εξελισσόμενη και απαιτητική επαγγελματική προοπτική των πολιτών των δύο χωρών. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία σχεδιάζουν άμεσα τη διαμόρφωση μιας νέας Κοινής Δήλωσης Προθέσεων, που θα θέσει τις βάσεις για ακόμη πιο στοχευμένες δράσεις στο μέλλον.